vrijdag, 19 juni 2015 14:57

'Stoelgangbank' kan levens redden

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Bron: VTM Nieuws

Hoge Gezondheidsraad wil ‘bank’ met uitwerpselen, want die kunnen dienstdoen als medicijn

De Hoge Gezondheidsraad pleit ervoor om een ‘bank’ op te richten waar menselijke uitwerpselen worden verzameld, ingevroren en opgeslagen. “Hoe raar het ook klinkt: uw stoelgang kan levens redden”, zegt maag- en darmspecialist Danny De Looze. “Als we hem filteren en inbrengen bij patiënten die aan een zware darmontsteking lijden, zijn de resultaten miraculeus.” “Natuurlijk kijken mensen me raar aan als ik het ze vraag: Zou u misschien wat van uw stoelgang kunnen doneren om uw familielid te genezen? Maar die familieleden zijn vaak zó ziek en verzwakt en de resultaten zó spectaculair dat die twijfel rap weg is.” Professor Danny De Looze, maag- en darmspecialist aan het Universitair Ziekenhuis in Gent, voert elke maand wel een ‘stoelgangtransplantatie’ uit. Hij neemt de uitwerpselen van een familielid, filtert en bewerkt die tot vloeibare vorm en brengt ze via een sonde in bij de patiënt. “Het is het ideale geneesmiddel tegen mensen die lijden aan zogenaamde clostridium difficile”, zegt De Looze. “Dat is een infectie van de darm waardoor je hardnekkige diarree krijgt. Je krijgt het door bepaalde vormen van antibiotica te nemen, omdat die antibiotica de schadelijke clostridium-bacterie in je darmen doen vermenigvuldigen, waardoor je ziek wordt. De besmetting raakt ook snel verspreid onder mensen die al verzwakt zijn: in rusthuizen kan zo een echte epidemie uitbreken. En de gevolgen zijn zeer ernstig: bejaarden raken uitgedroogd, hun gezondheidstoestand gaat achteruit en in veel gevallen sterven ze zelfs aan de aandoening.” Per jaar gaat het om een tweehonderdtal sterfgevallen die rechtstreeks of onrechtstreeks toe te wijzen zijn aan de bacterie.

Geweldige resultaten

Dat de beste oplossing is om uitwerpselen van iemand anders in te brengen bij die patiënten, is nog maar een paar jaar bekend en aanvaard. “Nu passen we het steeds vaker toe. Per jaar gaat het toch al om een paar tientallen patiënten in Vlaanderen”, zegt De Looze. “De inbreng van stoelgang brengt het evenwicht in de darmen weer op orde. De resultaten zijn vele keren beter dan alle klassieke geneesmiddelen.” Om de methode verder te veralgemenen en veilig te houden, pleit de Hoge Gezondheidsraad nu om stoelgang centraal in te zamelen in een ‘stoelgangbank’, een beetje zoals een spermabank of bloedbank dus. “Daar kunnen we het invriezen en bewaren voor later, dus hoeven we het niet bij elk geval weer specifiek aan de familie vragen”, zegt De Looze. “In de Verenigde Staten doen ze het al zo, maar in heel Europa is er nog geen enkele stoelgangbank te vinden.”

Eet wat je wil

In de VS krijgen donoren 40 dollar per ‘donatie’. Per staal kunnen drie tot tien mensen worden geholpen. “We hebben de stoelgang nodig van gezonde personen”, zegt De Looze. “Of je jong of oud bent, maakt niet zo veel uit. Vooraf moet je een lange vragenlijst invullen. En neen, het maakt niet uit wat je eet voor je een donatie.

Bron: GVA 17/06/2015

Gelezen: 5199 keer Laatst aangepast op woensdag, 20 juli 2016 07:52

8 reacties

 • Reactielink Tom woensdag, 16 november 2016 13:32 Geplaatst door Tom

  Beste An,

  Het beste is natuurlijk om via een arts verder te gaan en doorverwezen te worden. O.a. de professor van het UZ Gent vermeld in dit artikel doet stoelgangtransplantaties, maar er zijn vermoedelijk nog grote ziekenhuizen waar dit mogelijk is.

  Tom

 • Reactielink An Lemmens dinsdag, 08 november 2016 21:59 Geplaatst door An Lemmens

  Halloik ga mij even voorstellen,
  Ik ben een vrouw van 32 jaar. 2,5jaar geleden ben ik heel ziek geworden constant diarree nietq dat hielp... na een maand kwamen ze bij de bacterie clostidium of zoiets. HEb daar een kuur antibiotica voor gehad. de diaree was na ren paar maand minder ik ben op dat moment 16kl afgevallen. die er inmiddels terug bij zijn. maar sindq dien miet ik nog een 6x per dag na toilet. heb constant opgezwollen buik en buikpijn. EN mijn spieren zijn eenorm verzwakt heel mijn lijf soet pijn ik ben op geen enkele dokter kan mij helpen. en ben er 100% zeker van dat alles door mijn darmen komt. zou dan ook heel graag eebs een afspraak maken mss voor stoelgangtransplentatie. mss kan jij mij meer info geven?

  Groetjes
  AN Lemmens

 • Reactielink neerman fenand vrijdag, 19 augustus 2016 09:15 Geplaatst door neerman fenand

  Een nog niet bekeken denkpiste (denk ik) wat Crohn betreft is de volgende; daar het darmsysteem niet werkt zoals het moet kan het zijn dat er te weinig -stroom- energie- toevoer is door de zenuwen zie het darmysteem bedienen, deze zenuwen bevinden zich tussen (denk ik) lumbaal 5, lumbaal 4 en lumbaal 3. Wanneer bvb bij een te snelle groei van de persoon in kwestie de wervelkolom het moeilijk heeft te volgen, komen de wervels L5 , L4, L3 in plaats van HOL, BOL te staan zodat bij een bolle vorm (naar buiten toe) de zenuwen naar bvb de darmen gekneld kunnen zitten of te weinig energietoevoer geven. Wanneer daarentegen deze wervels HOL komen te staan er meer energie vrijkomt naar de, in dit geval, de darmen. Dit is een denkpiste die gesteund werd door een Parijse dokter, Er bestaat wel bewijsmateriaal dat de bolle wervels hol komen te staan bij het liggen op een individueel slaapsyteem waarbij eerst de persoon in kwestie wordt opgemeten en een aantal maanden nadien terug wordt opgemeten om de twee tekeningen te kunnen vergelijken en te bestatigen.

 • Reactielink Gbelgium woensdag, 20 juli 2016 08:11 Geplaatst door Gbelgium

  Indien er een “proefkonijn” nodig is dan stel ik me heel graag kandidaat …want op deze manier leven en nergens naartoe durven of kunnen dat is geen leuk leven – ook niet voor de gezinsleden …ik durf gewoonweg nergens naartoe …dus geen etentje buitenshuis, geen cinemabezoekje …niets maar dan ook totaal niets.
  Ik neem nu Mebeverine maar heb niet het gevoel dat dit helpt …ik zou zo graag eens ergens totaal onbezorgd kunnen naartoe gaan zonder dat ik weeral buikkrampen krijg etc…

 • Reactielink Tom woensdag, 20 juli 2016 08:10 Geplaatst door Tom

  Een stoelgangtransplantatie zorgt vooral vooral voor een nieuw (en beter) evenwicht van bacteriën binnen de darmen. Bij PDS zijn het doorgaans niet de darmbacteriën die voor klachten zorgen. Er is nog niet voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten bij PDS. Tot dan is het helaas afwachten of het al dan niet kan helpen bij PDS.

 • Reactielink Gbelgium woensdag, 20 juli 2016 08:09 Geplaatst door Gbelgium

  Kan een stoelgangtransplantatie helpen bij iemand die lijd aan het PDS syndroom ..door deze gang van zaken heb ik totaal geen sociaal leven meer daar ik op de meest onverwachte momenten acute diarree krijg. Tuurlijk hoop ik dus dat zo een stoelgangtranspalntatie zou kunnen helpen om zo mijn leven weer te kunnen hervatten.

 • Reactielink Tom woensdag, 20 juli 2016 08:07 Geplaatst door Tom

  Dit bericht gaat voornamelijk over het positieve effect van een stoelgangtransplantatie bij mensen met een darminfectie veroorzaakt door een specifieke bacterie.

  Maar men doet ook onderzoek naar het effect bij colitis ulcerosa. O.a. in UZ Leuven doet men er onderzoek naar of dit een toekomstige behandeling zou kunnen worden. Dit staat echter nog in de kinderschoenen en zal dus zeker nog niet onmiddelijk een standaard behandeling worden.

  Tom

 • Reactielink Walter R woensdag, 20 juli 2016 08:06 Geplaatst door Walter R

  Ik las met aandacht de tekst over de stoelgangbank die levens kan redden.

  Het is me niet helemaal duidelijk bij welke darmaandoeningen dit kan helpen.
  Mijn dochter is al jaren lang colitits patiënte. Kan een stoelgangtransplantatie ook bij die aandoening toegepast worden?

  Met vriendelijke groeten,

  Walter

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.