vrijdag, 12 juni 2015 14:57

Feacale calprotectine Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)

Wat is calprotectine?

Calprotectine is een eiwit dat geproduceerd wordt door twee soorten witte bloedcellen die actief zijn bij bacteriële infecties: de neutrofiele granulocyten en de monocyten. Dit zijn twee van de vijf soorten witte bloedcellen die bij een gewoon routine bloedonderzoek onderzocht worden. Bij patiënten met IBD (Crohn en colitis ulcerosa) is er een ontsteking in de darmwand en in het darmslijmvlies. De witte bloedcellen in ons lichaam gaan richting deze ontstekingen. De witte bloedcellen geraken door de darmwand en komen in onze stoelgang terecht. Bij het afsterven van deze witte bloedcellen in de stoelgang komen eiwitten vrij, namelijk deze calprotectine. Calprotectine kan de groei van bacteriën verhinderen door de lokale concentratie aan calcium en zink ionen aan zich te binden. Calcium en zink zijn levensnoodzakelijk voor een optimale bacteriële groei. Vandaar ook de duidelijke hint in de naamgeving calprotectine : calcium, protect is de Engelstalige vertaling voor beschermen tegen en het aanhangsel -ine dat aanwijst dat het hier om een eiwit gaat.

Hoe kan men dit onderzoeken?

In aanwezigheid van calcium is calprotectine zowel binnen - als buiten het lichaam zeer stabiel waardoor het op een eenvoudige manier (zowel in bloed als in de ontlasting) kan gemeten worden. Als men het in de ontlasting onderzoekt via een ontlastingsstaal spreekt men van feacale calprotectine onderzoek. Hierbij kan men gaan meten hoeveel calprotectine er in de stoelgang zit. Hoe meer calprotectine in de stoelgang, hoe meer witte bloedcellen er in de darmen actief waren bij ontstekingen. Bij een klassiek bloedonderzoek kan men ook een verhoging van de witte bloedcellen vaststellen, alleen is de feacale calprotectine dus een duidelijke maatstaf om de witte bloedcellen in de darmen vast te stellen.

Bij welke ziekten en aandoeningen?

Voor alle duidelijkheid moet vermeld worden dat een verhoogde calprotectinespiegel niet specifiek is voor één specifiek ziektebeeld, want verhoogde waarden zijn gemeten in stoelgangstalen van patiënten met inflammatoire darmziektes (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, bij personen die lijden aan coeliakie en diverticulitis, bij bacteriële infecties in het maag-darmstelsel, bij het ontstaan van poliepen, maar in zeldzame keren ook bij mensen met een vorm van coloncarcinoom. Ook het gebruik van ontstekingsremmers laat de de feacale calprotectine stijgen. Bij patiënten die lijden aan het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) is het calprotectinegehalte niet verhoogd. Hierdoor kan met met deze feacale protectinetest een onderscheid maken of iemand last heeft van een actieve crohn of colitis ulcerosa, of dat men last heeft van PDS.

Hoe heeft de test nut bij crohn en colitis ulcerosa?

Bij mensen die zeker zijn van hun diagnose als IBD-patiënt, is het echter een ideaal middel om op een eenvoudige manier de activiteitsgraad van hun ziekte op te volgen. Calprotectine is bij die mensen een eenvoudige niet invasieve diagnose methode (dwz dat men er geen last van heeft zoals bvb bij een coloscopie) waarvan de resultaten zeer goed overeenkomen met het beeld van de invasieve methodes. Men kan bij IBD-patiënten de ernst van het ontstekingsproces opvolgen aan de hand van het calprotectine gehalte in de ontlasting, bij het afglijden naar een remissie zal ook het calprotectine gehalte afzwakken naar normale waarden.

Nadelen?


Toch mogen we niet te euforisch doen want de zeldzame mogelijkheid bestaat dat we ofwel poliepen ofwel een coloncarcinoom mislopen door een klassieke coloscopie af te zweren. Calprotectine is een prima diagnosemiddel voor mensen met IBD, maar het mag niet het enige diagnosemiddel zijn op onze ziekte op te volgen. In België is de test nog niet terugbetaald en wordt daarom in de praktijk voornamelijk in studieverband gebruikt. De kostprijs van een test is 25 euro.

Bronnen: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2003;147:2360-5 CCV vzw, Crohniek, nr 113, juli 2010: Dr. P. Bossuyt, "Nieuwe diagnostische technieken in IBD"
Gelezen: 13723 keer Laatst aangepast op maandag, 01 augustus 2016 13:14
Meer in deze categorie: Diagnose via feacale calprotectine »

3 reacties

 • Reactielink glenn jagroep maandag, 14 januari 2019 14:57 Geplaatst door glenn jagroep

  Hallo beste mensen,
  mijn zoon heeft nu meer dan 25 jaar last van de ziekte van crohn, jammer genoeg tot op heden is er geen verbetering in zijn leven, nou wordt hij behandelt in een ziekenhuis, maar tot op heden hebben ze weinig voortuitgang om deze ziekte onder controle te krijgen, graag vraag ik om advies en misschien een second opinion, waar en welke ziekhuis is hiervoor aanbevolen ? ook Belgie is mogelijk.

 • Reactielink Ray donderdag, 05 oktober 2017 16:38 Geplaatst door Ray

  Hier hetzelfde. Eerst 530, nu na humira en purinethol geen bloed meer en voel me sterker en waarde is gestegen naar 630. Was blij ? Te lezen dat ik niet de enige ben.

 • Reactielink lily woensdag, 16 augustus 2017 03:28 Geplaatst door lily

  In mei ging het heel slecht met mijn crohn en was de calpro 2200. Nu heb ik 2x Remicade infuus gehad en ipv 40 s 8x naar toilet en bijna geen bloed meer. Ik voel me beterder. En wat blijkt, calpro is 3700 bij mij is hij altijd het tegengestelde van hoe ik me voel en ga er dan ook niet meer op af. Ben benieuwd hoe dat met anderen is.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.