Crohnsite.be

Op deze website vind je informatie over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ook proberen we tips te geven en volgen we de laatste ontwikkelingen rond beide ziekten.

 

 

Crohn en colitis ulcerosa

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn ongeneeslijke darmziekten. De oorzaak is voorlopig nog onbekend, hoewel een overactief immuunsysteem waarschijnlijk een belangrijke rol speelt. 
 
 

Vragen?

Herken je je in de symptomen of heb je medische vragen bij wat je gelezen hebt op de website? Wij zijn geen artsen, ga daarom met je vragen naar je huisarts of darmspecialist. 

zaterdag, 20 augustus 2016 11:00

Coloscopie

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Doel van een coloscopie

Met behulp van dit onderzoek kunnen ontstekingen van de dikke darm (zoals bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en microscopische colitis), darmpoliepen en darmkanker aangetoond worden en eventueel darmpoliepen verwijderd worden. Een andere benaming is colonoscopie.


Hoe gebeurt het onderzoek?

Door middel van een flexibele slang met een cameraatje die via de anus wordt ingebracht (het toestel zelf heet een endoscoop), wordt de gehele dikke darm en meestal het einde van de dunne darm (ileum) bekeken. Naargelang hoe ver het onderzoek gaat, kan het onderzoek een andere benaming hebben:
- Enkel de endeldarm (laatste centimeters van je darmen): endoscopie of rectoscopie
- Enkel de laatste 20 centimeter (tot aan het sigmoid): sigmoidscopie
- Enkel het dalende deel van de dikke darm (jou linkerkant van je buik): halve coloscopie of rechtercoloscopie
- je volledige dikke darm (vaak tem het einde van je dunne darm): coloscopie of colonoscopie

Voor het onderzoek start, brengt de arts een beetje gel aan je anus aan, zodat de endoscoop beter glijdt. Tijdens het onderzoek wordt er lucht in je darmen gespoten zodat de endoscoop gemakkelijker dieper kan gaan. Deze lucht kan na het onderzoek lichtjes hinderlijk zijn en het is normaal dat je wat windjes moet laten nadien. In sommige ziekenhuizen - voornamelijk in Nederland - plaatst men een "schoorsteen" na het onderzoek waardoor de anus even open gehouden wordt en de overbodige lucht gemakkelijk wegkan.


Hoe wordt een coloscopie ervaren?

Sommige mensen vinden het onderzoek pijnlijk, anderen merken er niets van, anderen vinden het eerder een onaangenaam gevoel. Veel heeft ook te maken met hoe de darmen momenteel zijn: bij zwaar ontstoken darmen zal de patiënt meer last hebben dan iemand waarbij niets mis te zien is in de darmen. Vooral de eerste bocht (aan je linkerkant de bovenste hoek van je buik) is een lastig punt aangezien de endoscoop daar een erg scherpe bocht moet nemen en dus ook erg tegen de darmwand duwt.


Biopten

Tijdens het onderzoek wordt vaak ook weefsel weggenomen (biopten) om later onder de microscoop te beoordelen. Dit is pijnloos. Als men aan de darmen zelf niets ziet, kan er vaak uit de biopten toch nog iets uitkomen. De uitslag hiervan laat doorgaans enkele weken op zich wachten. Ook het verschil tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is bij twijfelgevallen vaak pas te zien onder de microscoop.


Duurtijd

Een volledige coloscopie duurt ongeveer 20 minuten tot een half uur. Doorgaans gaat de arts direct naar het diepste punt om daarna terug te keren. Het is bij het terug uittrekken van de endoscoop dat de arts het best de darmen kan bekijken.


Verdoving

Tijdens het onderzoek krijgt men meestal een roesje (lichte verdoving, bijvoorbeeld het slaapmiddel Dormicum, vaak in combinatie met pijnstillers) via een infuus (in Nederland). In België wordt het onderzoek ook vaak onder algehele narcose gedaan. De keuze is afhankelijk van het ziekenhuis. Na afloop van het onderzoek is het nodig dat men nog enige tijd blijft zodat men zeker goed wakker is. De ziekenhuizen/artsen die geen roesje of narcose voorzien zijn gelukkig in de minderheid. Vraag hier dan ook op voorhand naar zodat je desnoods naar een ander ziekenhuis kan gaan.

Laxatie

Voorafgaand aan het onderzoek is het nodig om de dikke darm leeg en schoon te maken. Dit doe je door te laxeren. Vele patiënten vinden dit eigenlijk erger dan het eigenlijk onderzoek. Hiervoor moet een patiënt meestal een speciale drank op basis van een zoutoplossing drinken (bv. Klean-Prep®) soms aangevuld met een dieet. Klean-prep® is het oudste laxeermiddel voor een coloscopie en werd tot 2010 het meeste gebruikt. Doorgaans moet men 4 tot 5 liter drinken om de darmen te legen. Dit is erg veel om op korte tijd te drinken. Tegenwoordig zijn er ook andere middelen waar men minder van moet drinken (2 liter tot 2 kleine flesjes) zoals Orale Fleet®, Phosphoral®, Colofort® en Moviprep®. Opmerking: indien het een klein onderzoek is van het einde van de dikke darm (rectoscopie of sigmoidscopie) dan laxeert men doorgaans via een lavement/klysma.

Enkele tips

- Een 3-tal dagen voor het ondrzoek kan je je voeding al aanpassen (een restenarm dieet is het best) waarbij je vooral vezels probeert te vermijden. Hierdoor zullen je darmen sneller schoon zijn (en zal je dus minder laxeermiddel moeten drinken).
- Bij de voorbereiding met Klean-Prep® of een ander laxeermiddel kun je het mengsel proberen te mengen met citroensap of grenadine. Sprite en appelsap doen het ook goed, als het maar suikervrij is. Suiker kleeft namelijk aan de darmwand.
- Drink tijdens de voorbereiding genoeg water. Dit voorkomt dat je zou kunnen uitdrogen, zeker bij middelen met weinig vloeistof, zoals Phosporal® en Fleet®. Je mag ook gezeefde bouillon drinken: dit neemt je hongergevoel een beetje weg.
- Zeker geen cola of koffie drinken tijdens het laxeren, aangezien dit tijdens het onderzoek op bloed kan lijken.
- Je mag niet met de auto rijden na het onderzoek, omdat deze gebeurt onder lokale verdoving/roesje of volledige verdoving. Zorg dus voor begeleiding en vervoer naar huis.De verdoving kan tot 24 uur in je lichaam zitten. Zo lang kan je je slaperig voelen. De dag na het onderzoek kan je dus best ook niet met de auto rijden of gaan werken.
- Trek eventueel voor het onderzoek een lang shirt aan. Je moet namelijk je onderkleding uittrekken voor het onderzoek en dan kan het prettig zijn als je toch nog wat meer bedekt bent.

Gelezen: 34561 keer Laatst aangepast op zaterdag, 20 augustus 2016 11:17

6 reacties

 • Reactielink bowSmomma zondag, 18 april 2021 13:56 Geplaatst door bowSmomma

  http://fcialisj.com/ - generic cialis for sale

 • Reactielink Hans Wertz woensdag, 13 september 2017 11:42 Geplaatst door Hans Wertz

  Ik heb al zo'n 9 maal een colonoscopy zonder roesje gehad.
  Het doet zelden,kortstondig pijn.
  Als er dan wel eens pijn is komt dat van de druk,er wordt lucht in geblazen zodat de darm iets uitzet.
  Het is erg belangrijk om goed adem te halen zodat je rustig wordt als je er ligt.
  Ik laat me niet verdoven zodat ik kan zien hoe de situatie van mijn Crohn is.
  Dan kan ik er ook iets aan proberen te gaan doen.

 • Reactielink Tom donderdag, 31 augustus 2017 13:03 Geplaatst door Tom

  Beste Ella,

  Er is geen lijst van welke ziekenhuizen een coloscopie onder narcose doen. Op de meeste ziekenhuiswebsites staat wel info over een coloscopie met soms de vermelding of het onder narcose is of niet.

  In kleine ziekenhuizen is het doorgaans zonder narcose (maar met een roesje) omdat men dan geen anesthesist nodig heeft. Grote ziekenhuizen is vaker met narcose (o.a. ziekenhuizen van ZNA Antwerpen), maar ook niet altijd.

  Best kan je contact opnemen met de ziekenhuizen in je buurt om zeker te zijn of overleggen met je arts. Buiten een afspraak te maken voor het onderzoek moet je verder niets regelen. Het is niet zo dat je een keuze hebt tussen narcose en roesje.

 • Reactielink Ella Meiners maandag, 28 augustus 2017 07:22 Geplaatst door Ella Meiners

  Kunt u mij vertellen in welk ziekenhuis in Belgie je een scopie onder algehele narcose kunt doen en wat ik daar zelf allemaal voor moet regelen? Graag hoor ik van u. Met dank en groet.

 • Reactielink Tom donderdag, 18 mei 2017 12:58 Geplaatst door Tom

  Na een darmonderzoek is het normaal dat je even (tot sommigen zelfs een week) niet naar de WC kan, vooral als je een laxeermiddel gekregen hebt als darmvoorbereiding. Dan zijn je darmen leeg en kan het even duren voor ze terug gevuld zijn.

  Een stoelgangtransplantatie waar u het over heeft is nog experimenteel en helpt enkel maar in bepaalde gevallen (bvb darmklachten door een specifieke bacterie). Op http://www.crohnsite.be/overige-darmziekten/24-overige-darmaandoeningen/527-stoelgangbank-kan-levens-redden kan je er meer over lezen.

  Misschien kan het helpen om een andere arts te contacteren voor een andere mening of vie een diëtist om na te kijken of je voeding stoelgangvriendelijk is.

  Veel beterschap

 • Reactielink de swert hortensia zondag, 14 mei 2017 11:35 Geplaatst door de swert hortensia

  IK heb juist zonder onder zoek laten doen maar probleem is ik kan nog steeds niet na de grote toilet
  heb altijd problemen gehad met darmen
  als ik moet gaan naar de grote wc dat zijn net beton blokken
  ik overwoog om mijn man zijn afgang te laten in brengen bij mij maar ze zeggen dat het enorm veel geld kost
  kunt u mij soms eens een beetje uitleg geven ik sukkel al van jongs af met mijn stoelgang
  mijn dank bij voorbaat mevr deswert

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.